Railroad Corporation 2 är Corbie Games nya järnvägsbyggarspel som släpptes i early access den 21 oktober och utgivaren Iceberg Interactive har varit snälla och försett mig med ett recensionsexemplar.
I likhet med sin föregångare är Railroad Corporation 2 ett spel i genren strategiskt järnvägsbyggande där det gäller att förbinda städer, råvaror och fabriker för att åstadkomma ett fungerande flöde av gods och därigenom få städerna att växa och blomstra. Och givetvis även tjäna pengar så du kan fortsätta expandera ditt företagsimperium.
Eftersom det rör sig om ett spel i sin allra första fas av early access så måste man vara medveten om att det ännu inte är en komplett spelupplevelse som erbjuds. Rent speltekniskt så verkar spelet tuffa på stabilt utan några större problem. För närvarande erbjuds två spellägen – ett kampanjläge som ännu så länge omfattar fyra kapitel och ett sandlådeläge där man kan bygga järnväg av hjärtats lust.
När jag först såg spelet så kunde jag inte undgå att tankarna gick i riktning mot den gamla klassikern i genren – Sid Meiers Railroad Tycoon. Grundidén är densamma. Järnväg konstrueras, gods transporteras och städerna växer.
Själva järnvägsdragningen är utformad i två steg. Först stakar man ut en lämplig linjedragning, något som går smidigt med ett par musklick. Om man vill ha dubbelspår kan man genom att hålla ner alt-tangenten placera ett andra spår så det följer det första. Både broar, tunnlar och skärningar kan byggas och vid linjedragningen visas varje bandels maxhastighet. Stationerna kan förses med diverse expansioner i form av verkstäder och liknande.
Tidsmässigt så tar spelet avstamp år 1870, vilket innebär ånglokens gyllene era. Men så småningom när teknologiträdet har utforskats mer kommer möjligheten att elektrifiera.
Kartorna som erbjuds är inte baserade på något verkligt område, vilket i min personliga åsikt är synd eftersom jag tycker om den extra förankring och utmaning det innebär att dra sina järnvägslinjer över verklighetens geografi.
Något udda är även det faktum att du, det vill säga järnvägsbolaget, köper in det gods som ska transporteras för att sedan när det ankommit till sin destination åter säljs. Mer normalt hade väl varit att få betalt för kontrakterad frakt av godset. Men här är du alltså både fraktbolag och råvarugrossist.
Om inte det räcker så kan ditt företag givetvis även ge sig in i industriutveckling genom att självt bygga och driva fabriker; något som inte minst är praktiskt för att maximera utnyttjandet av de olika råvarorna.
Av någon anledning har utvecklarna valt att ännu så länge enbart ha ett kartlandskap med evig vinter. Ett grönare landskap finns i uppdateringsplanen och ska komma någon gång under 2025. Det samma gäller AI-konkurrenter, vilka just nu lyser med sin frånvaro. Så just nu är spelet i huvudsak ett ganska trevligt spel för den som vill dra järnväg och försöka optimera logistikflöden mellan de olika städerna.
Slutsatsen blir att Railroad Corporation 2 är ett spel med potential. De grundläggande funktionerna och själva byggandet finns där och verkar fungera bra. Det som saknas – ännu så länge – är lite mer djup och utmaningar. Men spelet är som sagt i mycket tidig early access och har gott om tid på sig för att utvecklas. Och även som det är just nu så bjuder det på underhållning och är fullt spelbart.
Jyn.se har fått ett recensionsexemplar av spelet från Iceberg Interactive. Alla omdömen om spelet är recensentens egna.