En personlig populärkulturmix

Recensioner, Spel

Fast Food Simulator – recension

Har du någonsin drömt om att förestå och driva din alldeles egna snabbmatsrestaurang? I Fast Food Simulator som nyligen släppts som early access-spel kan du göra just det. Spelkonceptet är enkelt och rakt på sak. Du börjar med en standardiserad snabbmatsrestaurang och ska se till att kunderna blir nöjda. Från start är det bara du och det innebär att det snabbt kan bli väldigt stressigt. Om du inte väljer att spela i multiplayer med dina vänner förstås. För det är här som kanske spelets styrka finns – möjligheten att spela tillsammans skapar helt andra förutsättningar för spelandet.

För den som vill ta det lite lugnare finns det dessutom som tur är valbara svårighetsinställningar – easy, normal, hard och nightmare – där den lättaste ger dig kunder som aldrig tappar tålamodet.

Tyvärr så innebär förstapersonsperspektivet i kombination med springandet i de begränsade utrymmena en viss risk för åksjuka för den som är känslig och även om det finns ett valbart åksjukeläge i inställningarna så känns det inte som om det gör tillräcklig skillnad.

Spelmotorn som används är Unreal Engine och grafikmässigt ser spelet ut ungefär som butikssimulatorer av det här slaget brukar göra. En fullt fungerande grafisk presentation som låter spelet löpa på utan större problem.

Som spelare är du i högsta grad delaktig i restaurangens drift. Allt ifrån att lägga in ordrar på råvarorna som behövs, ta upp kundernas beställningar, till tillagningen av maten och serveringen. Ännu så länge är valmöjligheterna och variationen något begränsade men kommer antagligen att ökas under spelutvecklingen.

För att vara en snabbmatsrestaurang har den ett något udda upplägg. Tydligen förväntar sig kunderna att få sin beställning framburen till bordet. Det är dessutom den första snabbmatsrestaurang jag har sett där kunderna lägger sin betalning vid bordet efter avslutad måltid istället för att betala när beställningen görs. För att inte tala om att kunderna självsvådligt kan bestämma sig för att ändra summan beroende på hur de uppskattat maten. Visst, mina första kunder fick visserligen väääldigt välstekta hamburgare, men ett klagomål innan man sjappar från betalningen hade kanske varit på sin plats.

På tal om nöjda kunder så kan deras önskemål ibland gränsa till det absurda. Även om det speltekniskt kan vara logiskt att basera kundönskemålen på antal ketchuptryck och antal salladsblad så är det aningens ovanligt att en snabbmatsrestaurang tillåter sådan detaljstyrning.

Överhuvudtaget så känns det som om valmöjligheterna för spelaren borde vara fler, med möjlighet att skapa fasta menyer och själv sätta priserna. Men spelet är som sagt fortfarande under utveckling.

Sammanfattningsvis så känns Fast Food Simulator som ett spel med viss potential men man är inte riktigt där ännu. Vilket kanske inte är så underligt eftersom spelet just har släppts i early access och är under utveckling. Spelidén är i grunden god men spelkänslan dras ner en del av att man avvikit lite väl mycket från hur en snabbmatsrestaurang brukar fungera – betalning brukar ske vid kassan vid beställning och så vidare.

Den största potentialen är tack vare multiplayerläget onekligen som partyspel för en vängrupp. Som ett sådant tror jag Fast Food Simulator kan ha en bra framtid.

Fast Food Simulator hade premiär som early-access-spel 10 december 2024. Vi har fått ett recensionsexemplar utan kostnad utan krav på redaktionellt inflytande över recensionstexten.